Cara-cara mengatasi penyalahgunaan dadah di kalangan murid-murid. Bincangkan.

Posted: 11 Mac 2011 in Artikel, Institusi Pendidikan Bebas Dadah

Cara-cara mengatasi penyalahgunaan dadah di kalangan murid-murid. Bincangkan.

 Dewasa kini, kita sering terbaca di dada akhbar mengenai penyalahgunaan dadah di kalangan murid-murid yang sering menjadi isu polemik dalam kalangan media massa yang meniti dari bibir ke bibir.

Mengapakah hal ini boleh menular dalam kalangan murid-murid? Sudah tentu sesuatu perkara yang berlaku ada puncanya. Hal ini kerana, pepohon pokok tidak akan berliuk lentuk jikalau tiada angin yang meniupnya. Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi penyalahgunaan dadah di kalangan murid-murid. Antaranya, ibu bapa hendaklah memainkan peranan yang penting dalam membendung masalah ini.

Ibu bapa hendaklah mendidik cahaya mata mereka sejak kecil lagi mengenai penyalahgunaan dadah. Hal ini kerana, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Sebagai contoh, apabila mereka dewasa kelak, sudah tentu mereka pintar untuk membuat perbezaan untuk memilih intan atau kaca. Janganlah kita jadi seperti ketam yang mengajar anak mereka berjalan lurus, sedangkan dia sendiri yang berjalan senget. Sudah terang lagi bersuluh, peranan ibu bapa dapat membendung penyalahgunaan dada di kalangan murid-murid.

Selain itu, peranan pihak sekolah juga turut dapat mengatasi masalah ini yang merebak seperti virus epidemik di kalangan murid-murid. Pihak sekolah boleh mengadakan aktiviti-aktiviti yang boleh mendatangkan kemaslahatan kepada murid-murid. Biar kita ambil sebagai contoh, pihak sekolah boleh mengadakan ceramah mengenai penyalahgunaan dadah di kalangan murid-murid.

Melalui cara ini, murid-murid dapat menghindarkan diri mereka daripada perkara yang tidak berfaedah seperti mencencang air yang boleh membawa impak negatif dalam diri mereka. Oleh hal yang sedemikian, pihak sekolah hendaklah memainkan peranan yang penting bagi mengatasi masalah ini yang boleh menjejaskan imej sesebuah sekolah.

Dalam nada yang berbeza, pihak media massa juga dapat menjauhi murid-murid daripada penyalahgunaan dadah. Sebagai contoh, pihak media massa boleh menyiarkan berita atau cerita yang boleh membawa keinsafan
kepada murid-murid supaya tidak melibatkan diri mereka dalampenyalahgunaan dadah dan dijadikan iktibar dalam kehidupan harian mereka. Hal ini kerana, yang baik kita dijadikan teladan, yang buruk kita jadikan sempadan. Sudah terang lagi bersuluh, peranan pihak media massa juga turut membantu dalam mengatasi masalah penyalahgunaan dadah di kalangan murid-murid.

Disamping itu, pihak kerajaan juga boleh memainkan peranan yang penting dalam membendung masalah ini. Pihak kerajaan boleh mengadakan kempen supaya masyarakat lebih peka terhadap perkara yang berlaku di
sekeliling mereka. Janganlah kita menjadi seperti katak dibawah tempurung yang tidak mengambil berat mengenai apa yang berlaku di sekelilingnya. Melalui cara ini, masyarakat bukan sahaja dapat menambah ilmu pengetahuan mereka bahkan dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama sendiri. Selain itu, masyarakat madani dapat dipupuk melalui kempen ini. Masalah kebejatan juga turut dapat dikurangkan melalui peranan pihak kerajaan.

Natijahnya, semua pihak hendaklah berganding bahu dalam mengatasi penyalahgunaan dadah di kalangan pelajar yang semakin merebak seperti virus epidemik. Hal ini kerana, berat sama dipikul ringan sama dijinjing.
Melalui cara ini, kita dapat merialisasikan impian Perdana Menteri kita untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju berdiri gah dipersada dunia selaras dengan gagasan satu Malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian
di utamakan.

Sumber : http://www.scribd.com/doc/19169359/karangan-CaraCara-Mengatasi-Masalah-Penyalahgunaan-Dadah

Advertisements
Komen-komen
 1. suE berkata:

  thanx 4 evrything..

 2. siti berkata:

  terima kasih untuk semua .

 3. Jegatheswary berkata:

  thank you soo much this helped me to do my homework!

 4. ambil saja info2 berguna ni n sebarkan… tqvm…….

 5. muhdyazid berkata:

  bagus betul

 6. secret berkata:

  hoho 🙂 info2 ini amat menarik dan berguna pada semuaa~

 7. nor aliah berkata:

  rajinya diorang mewarna

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s